Rétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Rétes

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 kispohár tejföl
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • 1 egész tojás
  • csipet só

Töltelékhez:

  • kb 1,5 – 2 kg cseresznye
  • cukor (ízlés szerint)
  • zsemlemorzsa
  • kb 6-8 ek étolaj

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

4 rúd rétes lesz ebből az adagból.

A cseresznyét jól megmossuk és kimagozzuk, majd megszórjuk cukorral (ízlés szerint) és állni hagyjuk, amíg elkészül a tészta.

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Egy felületet jól megszórunk liszttel, hogy ne ragadjon le a tészta, sőt a tetejét is mindig szórjuk meg liszttel, majd nagyon vékonyra, amennyire csak tudjuk, sodrófával kinyújtjuk a tésztát.

Megkenjük a kinyújtott tésztát étolajjal, megszórjuk vékonyan morzsával, majd erre a finoman kinyomkodott cseresznyét rászórjuk és megszórjuk cukorral, majd végül megint egy kis morzsát szórunk rá. Feltekerjük, mint a bejglit (amennyire szorosan csak tudjuk).

7. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (nem kell félni, hogy a rétes szétesik. Gyors, határozott mozdulattal nyulunk alá és felemeljük). A maradék tésztával is így járunk el.

Ha mind a 4 rúd a tepsiben van, tetejüket megkenjük felvert tojással. Előmelegített sütőben kb 170 fokon, szép aranybarnára sütjük.

Ha megsült és kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral és felszeleteljük. A töltelék variálható.