Fekete rózsa

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Fekete rózsa

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • pici só
  • 2 dl tej

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt amiben elkeverünk 1 csomag sütőport
  • 10 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 2 dl langyos tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • egy citrom héja

Krém:

  • 1 l tej
  • 3 csomag pudingpor (a képen puncs ízűvel készült)
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj/margarin

Máz:

  • 1 tábla tortabevonó
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, majd 5 egyenlő részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk és gáztepsi hátoldalán halványra sütünk (180 fok, kb 10 perc), majd félretesszük egy deszkára.

A másik három gombócot is egyenként kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a mákos töltelékkel.

A mákos töltelék hozzávalóit jól összekeverve rákenjük a lapokra és feltekerjük mint a bejglit. A 3 rudat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Lehet, hogy a rudak kissé össze fognak kelni, de ez nem baj, úgy kell hagyni a tepsiben.

A pudingot felfőzzük a tejben, majd ha a kihűlt összedolgozzuk a cukros margarinnal/vajjal, hogy finom, ritka krémet kapjunk és ezzel úgy, mint képen is látható, a következőképpen töltjük meg a süteményt: az egyik lapot stabil deszkára tesszük, erre a lapra rákenjük a vaníliás krém felét. Utána óvatosan ráemeljük a kihűlt rudakat, majd a krém másik részét is egyenletesen a három rúd tetejére kenjük. A krémborításra tesszük a másik kinyújtott és megsült lapot és pár órára kicsit lenyomatjuk a tetejét.

Végül csokimázzal leöntjük, melyhez a keserű csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, azzal is jól elkeverjük és ráöntjük a sütemény tetejére. Széles pengéjű késsel szépen elsimítjuk a felületén.

Pár óra múlva szeletelhető.