Meggyes virágok

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Meggyes virágok

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 600 g finomliszt
  • 30 g élesztő
  • 60 g cukor
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 tojás
  • 360-380 ml tej
  • reszelt citromhéj

A töltelékhez:

  • 150 g magozott meggy
  • 1-2 evőkanál cukor
  • csipetnyi fahéj
  • 1 kávéskanál étkezési keményítő vagy liszt

A kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A meggyet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk, takarékra vesszük a lángot és 5-8 percig főzzük a gyümölcsöt. A keményítőt/lisztet kevés hideg vízben elkeverjük, a meggyhez öntjük és az egészet besűrítjük. Langyosra hűtjük.

Az élesztőt 100 ml langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóit tálba mérjük, hozzáöntjük az élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve, langyos helyen legalább a duplájára kelesztjük, kicsit átdolgozzuk, azután újra kelesztjük.

Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és 10 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként gombócokat formázunk belőlük. Mindegyik gombócból kb fél cm vastagságú kerek lapot nyújtunk és bevagdossuk őket a körlap közepéig (de középen helyet hagyva), ezek lesznek a szirmok.

A szirmok sarkait alul összecsípjük és kicsit megformázzuk. Letakarva 10-15 percet kelesztjük a virágokat, majd lisztbe mártjuk a nyújtófa végét és a közepükbe mélyedést készítünk vele.

A szirmokat lekenjük a felvert tojással, közepükbe töltjük a meggyet és 190 fokos sütőben megsütjük a péksüteményt.

Tipp:

A töltelék lehet akár lekvár is.