Cipócska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Cipócska

Hozzávalók:

  • 300 g búza finomliszt
  • 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50 g lenmagliszt
  • 250-300 ml langyos víz
  • 25 g friss élesztő
  • 1 ek méz
  • 30 g lenmag
  • 50 ml olíva olaj

Elkészítése:

Szeretek itthon kenyerekkel és különféle pékárúakkal kísérletezni. Egyrészt tudod mit tettél bele, másrészt a sütőből kiáradó illatfelhő nagyon  varázslatos tud lenni! :D

Egy tálba kimérjük a liszteket, összekeverjük a sóval és közepébe mélyedést vájunk. Ide morzsoljuk bele az élesztőt,
mézzel csorgatva és 2 dl langyos vízzel felöntve. Amikor a kovász szépen felhabosodott alaposan összegyúrjuk a tésztát olíva olajjal és a lenmaggal. Amennyiben túl morzsalékos lenne a tészta, langyos vízzel lazíthatunk
a szerkezetén.

Nejlonnal letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, majd tálból kivéve, átgyúrjuk, megformáljuk és enyhén lisztezett sütőedénybe tesszük. Letakarva újból kelesztjük.

A megkelt cipócskát kevéske rozsliszttel meghintjük és éles késsel bevagdossuk tetejét. Előmelegített, 180 fokos, gőzös sütőben, légkeverésen, 30-35 perc alatt készre sütjük.

A sütőből kivéve rácson hűtjük.
Jó étvágyat hozzá!