Szivárvány torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szivárvány torta

Hozzávalók:
6 db 20 cm-es tortalaphoz:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 2 ek író
  • 2 tk vanília aroma
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só

Krémhez:

  • 35 dkg mascarpone
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

A vajat a porcukorral keverjük jó habosra, majd adjuk hozzá egy csipet sót és vanília aromát. Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, majd mindegyikkel keverjük alaposan össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a vajas-cukros-tojásos keverékhez. Ezután alaposan keverjük össze, hogy egy sima masszát kapjunk.

Ezután a tésztát osszuk el hat egyenlő részre (mérlegen mérjük szét, hogy valóban egyforma adagokat kapjunk). Színezéshez használjunk néhány csepp különböző színű, ehető ételszínezéket. Például pirosat, zöldet, kéket, stb. 3-4 csepp színezéket cseppentsünk a tésztához és keverőkanállal, keverjük alaposan össze, majd kettesével süssük meg a tésztalapokat.

Egy sütőpapírra rajzoljunk két 22 cm-es kört, majd tegyük rá egy gáztepsire a megrajzolt papírt. Ezután kanalazzuk mindegyikre rá a tésztát, majd egyenletesen simítsuk el (a többi tésztával is így járjunk el, tehát három részletben tudjuk megsütni az összes lapot!).

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem a lapokat).

A sütőből kivéve alányúlva, óvatosan emeljük le a tésztát a sütőpapírról, majd rácsra helyezve hűtsük ki egészen. A kihűlt lapokból egyesével vágjunk ki 20 cm-es köröket, majd töltsük meg a krémmel.

A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével. A tejszínt verjük fel lazább habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponéhoz.

Ezután rétegezve kenjük meg vékonyan a krémmel a tortalapokat, majd a maradék krémmel kívülről is vonjuk be a tortát.

Az elkészült tortát tálalásig tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően lehűljön és az ízek jól összeérjenek. A tortát közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Tipp:

Írót készíthetünk saját magunk is! 1 dl tejbe cseppentsünk bele néhány csepp citromlevet, majd keverjük össze. Ezután hagyjuk pár percig állni, míg elkészül az író.