Hozzávalók:
A körethez:
Elkészítése:
A káposztaleveleket megmossuk, és forrásban lévő vízben pár percig blansírozzuk.
A sonkát apróra vágjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és a kimagozott paprikával együtt apró kockára vágjuk. A póréhagyma fehér részét szintén apróra vágjuk.
Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat. A sonkát, a répát, hagymát, paprikát kicsit megpirítjuk benne. Picit sózzuk, de a sonka miatt, ez elhagyható, borsozzuk, petrezselyemzölddel gazdagítjuk.
Ha kihűlt, a tojást is hozzáadjuk, és a darált hússal összedolgozzuk. Ha lágy lenne, még morzsát is keverhetünk bele.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A káposztalevelek vastag nyelét éles késsel kivágjuk. Két levelet egymással szembe állítva összeillesztünk úg, hogy takarják egymást, majd megtöltjük egy kis gombóc hússal.
A csúcsát óvatosan megtekerjük és zsineggel összekötjük, majd megolajozott tepsibe állítjuk őket. Amikor a 6 batyu elkészült, meglocsoljuk a maradék olajjal, mindegyikre helyezünk 1 szalonnacsíkot, amit előtte beirdaltunk.
Sütőben 20-25 percig 160, majd 190 C-fokon sütjük alsó-felső sütésen.
Én joghurtos kelcsíkokkal tálaltam, formákba öntve. Szalonnával díszítettem.
A kelkáposzta maradék levelét felcsíkoztam,vajat vajat hevítettem serpenyőben, rátettem a zúzott fokhagymát, kicsit pirítottam, azután a káposzta csíkokat sóztam,borsoztam, majd közepesen kész állapotban hozzákevertem a görög joghurtot. Ezután formákba tettem.
A kelkáposzta gazdag kalciumban,magnéziumban,c,-K- és B6-vitaminban. Amire nagy szükségünk van, ráadásul koleszterincsökkentő,antioxidánsokban gazdag.variálhatósága végteleül sokoldalú.Nagyon ízletes,szeretjük.Saját receptem,mert mindíg van új ötletem mindenre.