Rákóczi túrós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Rákóczi túrós

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 13 dkg cukor
  • 26 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 1 tk só
  • 1 csomag sütőpor
  • annyi tejföl, amit a tészta felvesz
  • 1 ek margarin (a tepsi kikenéséhez)

Túrótöltelékhez:

  • 1 kg túró (házi)
  • 2 dl tejföl
  • 4 tojás sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 5 csapott ek liszt
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 marék mazsola

Rácsozáshoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 16 dkg cukor
  • 3 csepp citromlé
  • 40 dkg sárgabaracklekvár

Van, aki nem szereti a mazsolát, annak ajánlom az aszalt áfonyát helyette. Nagyon finom.

Elkészítése:

Van, aki nem szereti a mazsolát, annak ajánlom az aszalt áfonyát helyette. Nagyon finom.

A tészta alapanyagaiból összegyúrjuk a tésztát annyi tejföllel, hogy jól formázható tésztát kapjunk, majd kinyújtjuk egy 25*35 cm-es téglalappá, majd beleillesztjük a kivajazott tepsibe. A tésztát villával megszurkáljuk. 180 fokon 20 percig sütjük.

A túrós töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd az elősütött tésztára simítjuk és újabb 20 percig sütjük 180 fokon.

A tojásfehérjét a cukorral keményre felverjük, majd a citromlevet is hozzáadjuk. Habzsákba vagy nylon zacskóba töltjük a habot, aminek a sarkát levágjuk. A töltelék tetejét berácsozzuk a habbal. A rácsok közé lekvárt csepegtetünk.

Langyos, 50-60 fokos sütőben rászárítjuk a habot a sütire (kb 1 óra alatt). Ha langyosra hűlt szeletekre vágva tálaljuk.