Mogyorólisztes leg-leg torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mogyorólisztes leg-leg torta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 13 dkg fehér liszt
  • 15 dkg mogyoró liszt
  • 1 dl olaj
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1/2 bögre darálatlan mák
  • 3 nagyobb alma
  • 2 dl langyos víz

Krém:

  • 4 dl tej
  • 2 csapott ek mogyoró liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás vagy tejszínes pudingpor
  • 12 dkg margarin

Máz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk instant kávé
  • kevés víz

Csoki díszítés:

  • kb 1/2 tábla étcsoki
  • 1 tk olaj

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral és az olajjal kikeverjük. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a vizet is, majd jól elkeverjük fakanál segítségével. Végül beletesszük a fahéjat és az előzőleg megtisztított és kockára vágott almát is.

Kikent vagy sütőpapírral bélelt torta formába (nálam 24 cm-es) kanalazzuk és előmelegített sütőben, kb 175 C°-on 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk, mert minden sütő más! Miután kész, rácson hagyjuk hűlni.

Ezalatt elkészítjük a krémet. Kevés tejben kikeverjük a lisztet, a cukrot és a pudingport, majd a többihez öntve, sűrűre főzzük, hűtjük, majd a puha margarinnal összedolgozzuk.

A tortát kettévágjuk és megtöltjük a krémmel.

A mázhoz porcukrot darálunk, amit átszitálunk. Az instant kávét vízzel kikeverjük, majd a cukorhoz adjuk. Keverés közben meglátjuk, milyen állagú, ha szükséges még adjunk hozzá egy kevés vizet, de ne legyen híg. Inkább apránként hígítsuk.

Ha elkészült, a tortára csorgatjuk és hagyjuk megszilárdulni. Amikor megkeményedett a máz, a csoki díszítés következik. Víz gőz felett megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat majd zacskóba töltjük, melyre előzőleg egy icipici lyukat vágtunk. Ezen a lyukon keresztül csíkozzuk illetve mintázzuk a tortát kedvünk szerint.
Ha a csoki is megszilárdult elkészült a tortánk!