Békebeli zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Békebeli zserbó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 1 ek porcukor
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1/2 cs élesztő
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 2-3 ek tejföl

Töltelék:

  • 40 dkg darált dió
  • ízlés szerint cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • citromhéj
  • rum a sorok locsolásához
  • 1 üveg baracklekvár (650 g-os)

Tetejére:

  • csoki (én mikulásokat olvasztottam fel étolajjal és egy kis kakaóval)

Elkészítése:

A tésztához felfuttatjuk az élesztőt cukros tejben. Mindent egy tálba teszünk és könnyen nyújtható tésztát gyúrunk.

A diót, a cukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéját összekeverjük szárazon.

A tésztát négy részre osztjuk, majd az elsőt kinyújtjuk a zsírozott tepsi méretére (közepes méretű tepsit használunk).

Megkenjük lekvárral (az egy üveggel osszuk el a lapokra, ettől nem lesz száraz) megszórjuk a dióval, jön a következő tészta, majd lekvár, dió, amíg el nem fogy minden tészta. Kis rummal locsoljuk meg a sorokat.

Ezután megszurkáljuk, majd 180 fokon szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt csokimázzal vonjuk be.