Hozzávalók:
(2 dl-es bögrével mérve)
Sztori:
A halva (halvah-חלבה) egyik izraeli változatát hoztam. Üzletekben is kapható arrafelé csokiszerű kiszerelésben, Barake néven, amelyek közel sem ilyen ízletesek! :)
Sok országban ismerik és szeretik de származását illetően, Indiai különlegesség.
Egy edénybe beletesszük a vizet a fahéjjal, a cukorral, a mézzel és a reszelt citromhéjjal. Felforraljuk, majd kb 6-8 percig főzzük.
Közben egy serpenyőbe az olajhoz adjuk a darát és megpirítjuk, óvatosan, folyamatosan kevergetve, le ne égjen. A végén hozzákeverjük a diót, a szezámot és mazsolát, ha teszünk bele. Ezután a tartalék lángon melegen tartott sziruppal felöntjük, fokozatosan és folyamatosan keverjük, lassú lángon, míg be nem sörösödik vagy a gríz meg nem dagad. Amikor elkészült, letakarjuk és 10-15 percet pihenni hagyjuk.
Egy 26 cm-es tortaformát kikenünk olajjal és beleborítjuk, eligazítva benne a masszát és hagyjuk kihűlni benne, majd óvatosan kiborítjuk belőle egy tálcára.
Végezetül a tejet feltesszük melegedni. Amikor elérte a kellő hőfokot, beletördeljük a csokit és hagyjuk, hogy elolvadjon kicsit összemelegítve. de nem forralva. Miután ez is kész, kicsit hűtjük, miközben tovább sűrűsödik.
A halva megkoronázásaként, ezt a finom sűrű, csokis masszát a tetejére öntjük.
Ezt ízlés szerint tegyük, lehet csak rácsorgatni, egyenletesen bevonni, kanállal hullámosítani stb. Eredetileg a halvát, miután kiborítják, kocka szeletekre bevagdossák (nem vágják át teljesen), kissé széthúzzák, hogy a csoki befolyjon közé de nekem így jobban tetszett. :)