Rákoczi túrós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Rákoczi túrós

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 40 dkg margarin
  • 4 tojás sárgája
  • reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 80 dkg túró
  • 4 tojás sárgája
  • reszelt citromhéj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola

Tojáshab:

  • 8 tojásfehérje
  • 40 dkg kristálycukor
  • 25 dkg baracklekvár

Elkészítése:

Anyum szokta készíteni, sokáig nem is szerettem de aztán ez teljesen megváltozott! Mára nagy kedvencem lett, bár bevallom Én a tetejéről a habot leszedegetem, mert ami alatta van jobban bejön, sőt még a tésztája is isteni magában, így van, hogy rétegekre bontom. Nem túl “nagylányos”, ahogy eszem de Istenem, ez van :D
Sajnos nem az a kimondottan konyhapénz kímélő desszert :(

A tésztához a margarint és a lisztet összedolgozzuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Lehetőség szerint gyorsan dolgozzunk vele. Fél órát pihentetjük a frizsiderben, majd fél cm vastagra kinyújtjuk. Kb 180 C°-on félig megsütjük egy közepes tepsiben, majd megkenjük a lekvárral.

A krém hozzávalóit összekeverjük, majd egyenletesen a tésztára terítjük és 160 C°-on 15 percig sütjük.

A keményre vert tojáshabot eloszlatjuk rajta, vagy nyomózsákkal mintázva tesszük a krém tetejére. Ezután a sütőbe visszatéve kiszárítjuk. Kissé megpiríthatjuk, persze nem túlzottan. :)