Mák-citrom torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mák-citrom torta

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 4 tojás
  • 8 evőkanál mákliszt
  • 8 evőkanál xilit
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 evőkanál kókuszolaj

Krémhez:

  • 5 dtojás
  • 25 dkg xilit
  • 3 citrom leve és reszelt héja
  • 25 dkg vaj
  • 35 dkg görög joghurt
  • 1 zacskó zselatin

Elkészítése:

A tojásokat válasszuk szét. A fehérjét a xilittel verjük habosra, mehet bele a tojás sárgája és lassan adagolva az olaj. Amikor felvette adagoljuk hozzá a máklisztet és a sütőport. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük. Kb 30-35 perc alatt megsül.

A tojásokat, xilitet és a citromok levét, reszelt héját keverjük össze. Tegyünk fel egy lábasba vizet, majd egy hőálló tálba (nekem fém edény), vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett tegyük fel a citromos tojást. Addig keverjük amíg besamel mártás sűrű nem lesz. A tűzről levéve keverjük hozzá a vajat és hűtsük ki. A kihűlt masszához adjuk hozzá a joghurtot és a feloldott zselatint.

A mákos tésztát vágjuk ketté vagy ha tudjuk három felé. Kenjük meg a rétegek közötti részeket, majd a külsejét is. Az oldalára mehet mandulaforgács, a tetejét mákliszttel lehet még tovább díszíteni. Egy éjszakát pihentessük a hűtőben.