Lencseleves gazdagon

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lencseleves gazdagon

Hozzávalók:

  • 20 dkg barna lencse beáztatva
  • 10 dkg füstölt csülök kockákra vágva
  • 2 ek olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 vékony szelet füstölt szalonna
  • 3-4 babérlevél
  • füstölt kolbász karikák
  • szegfűbors
  • szemes bors
  • édes nemes pirospaprika
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 angol zellerszál
  • 2 ek mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 l húsleves alaplé

Elkészítése:

Egy nagy fazékban kevés olajon a kockára vágott szalonnát lepirítunk, majd a kétféle hagymát üvegesre pároljuk.

A megtisztított, felaprított zöldségeket és a füstölt csülök kockákat fedő alatt félkeményre pároljuk. Ezután az előzőleg legalább 1 órával beáztatott lencsét az áztató lével együtt a zöldség alaphoz öntjük és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük.

Egy teatojásba fekete és szegfűborsot téve, szintén a levesbe lógatjuk. Pirospaprikát szórunk rá és alaplével felöntve kis lángon puhára főzzük a zöldségeket és húsokat is egyaránt.

Az elkészült sűrű, tartalmas levest tejföllel, friss ropogós kenyérrel és igény szerint erős paprikával tálaljuk.

Kötényeket felkötni. Jó átvágyat!