Göngyölt süllőfilé citromos mártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
1 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Göngyölt süllőfilé citromos mártással

Hozzávalók:

  • 2 szelet süllőfilé (kb 15-20 dkg)

Pácoláshoz:

  • 1 zöld citrom (lime)
  • durva tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • friss kakukkfű

Tekeréshez:

  • egy fél avokádó
  • 1 vékony szál sárgarépa párolva

Göngyöléshez:

  • 4 vékony szelet húsos bacon
  • 1 kisebb zsenge cukkini
  • hústűk a rögzítéshez
  • 2 ek olíva olaj

Citromos mártáshoz:

  • 1 zöld citrom leve és reszelt héja
  • 1 ek vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • 1 kk cukor

Körethez:

  • 2 közepes burgonya főzve

Elkészítése:

Az előkészített filék mindkét oldalára lime levet csavarjuk, meghintjük durva szemű tengeri sóval és frissen őrölt borssal. Friss vagy szárított kakukkfű levélkéket tépdesünk a szeletekre és letakarva legalább 30 percet hűvös helyen a páclében állni hagyjuk.

A sárgarépát és a burgonyákat megtisztítjuk és puhára pároljuk. Az avokádóból és a puhára párolódott répából csíkokat vágunk és halfilénkbe tekerjük. A tekercsnek kívülről 2 szeletnyi szalonna és egy vékony cukkini csík köntöst kerítünk, amiket hústűvel rögzítünk.

Egy sütőedénybe 2 evőkanálnyi olajat kanalazunk, erre ültetve tekercseinket, majd előmelegített 180 fokos sütőben, légkeverésen, mintegy 10-15 perc alatt aranybarna kérget pirítunk a szalonnás burokra. A zsenge cukkiniből vékony hosszanti szeleteket vágunk és a haltekercsek mellé téve még 5 percre, grillező programra állított sütőbe visszatoljuk.

A mártáshoz egy edényben vajat olvasztunk, majd egy zöld citrom levét és reszelt héját is hozzáadjuk, állandó kevergetés mellett tejszínnel dúsítva tovább hevítjük, majd sózzuk és kávéskanálnyi cukrot is adunk hozzá. A tojás sárgáját belekeverve sűrítünk a mártás állagán. Gyors mozdulatokkal kevergetjük, majd elzárjuk a lángot és tovább keverve, megelőzzük a kicsapódást. Sűrű szitán átszűrjük, selymes állagot kölcsönözve a citrusos mártásunknak.

A haltekercsekből eltávolítjuk a hústűket. A grillezett cukkini csíkok és párolt burgonya kíséretében citrom mártással körítve előmelegített tányéron tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!