Fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 1 ek cukor
  • 1 ek vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd  hagyjuk az élesztőt felfutni.

A hozzávalókat gyúrjuk közepes keménységű tésztává, majd gyúrjuk bele a felolvasztott vajat is.

Meleg helyen 1 órát pihentessük letakarva. Lisztezett deszkán kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtsuk ki. Fánkszaggatóval szaggassuk ki, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk pihenni újabb 15 percet. Az ujjunkkal nyomjunk lyukat a fánkok közepébe, és bő olajban süssük szép aranybarnára mindkét oldalát úgy, hogy a lyukas felével tesszük az olajba először, és az edényt lefedjük, majd megfordítjuk, és a másik felét már  fedő nélkül sütjük.

Lekvárral, csokimázzal ízesíthetjük.