Nanaimo szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Nanaimo szelet

Hozzávalók:

Hozzávalók az alsó réteghez:

20×20 cm tepsihez

  • 11 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 evőkanál vanília kivonat (elhagyható
  • 20 dkg durva kekszmorzsa (legyenek benne pici darabok is)
  • 6 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg dió összetörve

A középső réteghez (krémhez):

  • 6 dkg puha vaj
  • 3-4 evőkanál tej
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 20 dkg porcukor

A felső réteghez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dkg vaj

Elkészítése:

Egy lábasban nagyon alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaóport és a cukrot – simára keverjük fakanállal. A tojást felverjük kézi habverővel és óvatosan beleöntjük a kakaós-vajas masszához (nem egyszerre, csak fokozatosan), közben folyamatosan gyorsan kevergetjük a kézi habverővel – nehogy összecsomósodjon a tojás a meleg vajas keverékben.

Visszatesszük a tűzre alacsony hőfokra és még kb. fél percig kevergetjük, amíg szép fényes lesz és picit kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vanília aromát (elhagyható). Majd összekeverjük egy tálban ezt a masszát a kókuszreszelékkel, kekszmorzsával és a darabos dióval.

Egy 20×20 cm-es tálat vagy tepsit kivajazunk vékonyan, majd az ujjunkkal belenyomkodjuk az előzőleg elkészített tésztaalapot. Fóliával letakarjuk és betesszük a hűtőbe dermedni kb. 1 órára.

Robotgéppel habosra keverjük a puha vajat, hozzákeverjük a pudingport és a porcukrot is, majd annyi tejet adunk hozzá, hogy ne folyós, de könnyen kenhető krémet kapjunk (kb. 3-4 evőkanál tejre lesz szükség). Szép simára keverjük, majd rákenjük egyenletesen a kekszes rétegre, és letakarva ismét betesszük a hűtőbe 30 percre.

A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük a vajjal, majd rásimítjuk a krémes rétegre (villával csinálhatunk rá hullámos mintákat). A hűtőben dermesztjük kb. 15 percig, majd szeletelve tálaljuk.

Szeletelésnél a kést mártsuk forró vízbe, töröljük meg papírtörlőben és szeleteljük, majd óvatosan vegyük ki a tepsiből, hiszen az alsó réteg a darabolt diótól és darabolt keksztől picit morzsalékos.