Füstölt csülkös pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Füstölt csülkös pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 ek só
  • fél csülök puhára főzve, apróra összevágva
  • 3 közepes burgonya megfőzve, áttörve
  • 2 tojás
  • 3 ek zsír
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 150 g tejföl
  • 5 dkg élesztő

Tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • kevés tej
  • kevés olaj

Elkészítése:

A langyos tejfölbe belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, borsot, a közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, az áttört burgonyát, az élesztős tejfölt is hozzáadjuk. Alaposan kidolgozzuk, ha kell adhatunk hozzá a csülök levéből, hogy inkább lágy legyen a tészta, mint kemény, de ne ragadjon. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt tésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, rászórjuk az apróra vágott húst, majd fentről lefelé középig lehajtjuk, majd lentről felfelé középig felhajtjuk, majd jobb és baloldalról is behajtjuk középig. letakarva meleg helyen ismét kelesztjük. A hajtogatást még egyszer elvégezzük, majd 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, tetejét lekenjük a tojásfehérje, tej, olaj keverékével, tetejét berácsozzuk és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

Sütőpapíros tepsibe tesszük, egymástól kissé távolabb. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a pogácsák közé vizet spriccelünk és betoljuk a sütőbe a tepsit. Kb 10-15 perc alatt megsülnek (világosak legyenek).