Házi hamburger

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Házi hamburger

Hozzávalók:
Zsemléhez:

  • 80 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 kis doboz kefir
  • 30 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csapott ek só
  • 2 ek étolaj

Tetejére:

  • 2 tojás sárgája
  • szezámmag

Húshoz:

  • 0,5 kg marha darált hús
  • 0,5 kg sertés darált hús
  • vöröshagyma
  • ketchup
  • mustár
  • bors

Elkészítése:

Először a húst készítjük el. Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd félretesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk, majd a kimért alapanyagokhoz tesszük és jól összedolgozzuk, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. Ha még szükséges tehetünk hozzá tejet. Ezt 12 részre osztjuk, zsemléket formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd letakarva a duplájára kelesztjük. Ha megkeltek lekenjük őket a felvert tojás sárgájával, megszórjuk szezámmaggal és előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütjük.
hamb3
Még kel és sül a zsemle, addig elkészítjük a húsokat. Folpackra helyezünk egy nagy pogácsányira való húst és a folpack másik felével szétnyomkodjuk, hogy nagy és vékony pogácsát kapjunk (sülés közben ez úgy is összeugrik), majd kisütjük kevés olajon, teflon serpenyőben (kb 15-16 nagy hamburger hús lesz belőle).

Ha kihűlt a zsemle, elkészült a hús, zöldségekkel tálaljuk. A zsemlét kettévágjuk, az aljára rakhatunk megmosott salátalevelet, erre egy húst, majd rá a (lapka) sajtot, ezekre paradicsomot, paprikát, lilahagymát, kígyóuborkát, majd mustárt, ketchupot ízlés szerint. Jól átmelegítjük mikróban.

Jó étvágyat!