Ír szódás kenyér

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Ír szódás kenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk sütőpor
  • 1 kávéskanál só
  • 2 dl joghurt
  • 2 dl víz

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük (liszt, szódabikarbóna, sütőpor, só). A sütőt bemelegítjük 180 fokra (légkeveréssel).

Amikor bemelegedett a sütő, akkor kezdjük összekeverni a többi anyagokkal. Hozzáadjuk a joghurtot, a vizet, és összekeverjük lazán kézzel a száraz anyagokkal. Nem kell úgy, mint a kelt tésztát, a kenyeret. Elég akár fakanállal összekeverni, a szódabikarbóna dolgozni kezd benne.

A lisztezett deszkára tesszük, és cipót formázunk belőle. A tetejét bevagdossuk. Így könnyeben tudnak sütés közben a gázok szabadulni! Meghintjük liszttel kicsit a tetejét.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és betesszük a már előre bemelegített kenyeret a sütőbe. Amikor szép barna lesz és kopogós a teteje, ropogós a héja, 45-50 perc múlva kivesszük.

Deszkára téve megvárhatjuk, amíg kihűl.

Tipp:

Élesztőt nem használunk, nem kell keleszteni. Gyors az elkészítése. Élesztőre érzékenyek, ezt a kenyeret nyugodtan ehetik!