Szalalkális sajtos rúd (édesanyám receptje alapján)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szalalkális sajtos rúd (édesanyám receptje alapján)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 1 kis dobozos tejföl (kb 160 g-ra lesz szükség)
  • 20 dkg sajt reszelve
  • 1 cs szalalkáli
  • 2 kk só
  • 2 tojás sárgája

Tetejére:

  • tojás fehérje
  • 15 dkg sajt reszelve
  • 1 kk piros paprika

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat elkeverjük. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat, majd a két tojás sárgájával összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy jól formázható, nyújtható tésztát kapjunk.

A kész tésztánkat kb fél cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a tojás fehérjével, megszórjuk a paprikás reszelt sajttal és derelyevágó (vagy pizzavágó) segítségével kb 1,5 cm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk a kis csíkokat és 180 fokos, előmelegített sütőben kb 10-12 perc alatt készre sütjük.

A szalalkálitól kissé fel fognak jönni a rudak. Először puhák lesznek, de ahogy hűl, kicsit keményedik, így végeredményként belül omlós, kívül ropogós rudacskákat kapunk. Fém dobozban egy szalvétával letakarva jó pár napig eláll.