Zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zserbó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • fél csomag vaníliás cukor

Töltelék:

  • birsalmalekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • csokoládé
  • kevés olaj
  • rum

Elkészítése:

A töltelékhez a darált diót és a porcukrot összekeverjük. Adható hozzá mazsola is.

Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, az ízesítő anyagokat, tojássárgákat valamint a élesztős-tejes keveréket. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliával csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.

Három részre osztjuk, kinyújtjuk a lapokat, tepsibe tesszük az egyiket. Lekenjük a felforrósított lekvár felével, ráhalmozzuk a diótöltelék felét, kevés rummal meglocsoljuk, majd jöhet még egy tésztalap.

A töltést megismételjük, majd betakarjuk a süteményt a harmadik lappal.

Villával megszurkáljuk, sütjük 190 fokon. Teljesen kihűtjük, majd átfordítjuk, és vízgőz felett, kevés olajjal elkevert olvasztott csokoládéval bevonjuk.