Karácsonyi mézes sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Karácsonyi mézes sütemény

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 32 dkg méz
  • 4 db tojássárgája
  • 30 dkg porcukor
  • 1 ek zsír
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 ek szódabikarbóna
  • csipet só
  • 120-150ml tej

Máz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 ek ecet

Elkészítése:

A mézet, a cukrot, a zsírt tűzön felmelegítjük, míg egynemű nem lesz, majd langyosra hűtjük. A lisztet a mézes fűszerkeverékkel, a szódabikarbónával és a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a langyos mézes keveréket.

Összegyúrjuk annyi tejjel, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróformákkal szaggatjuk. Sütőpapíros tepsibe tesszük a kiszaggatott sütiket, majd 170 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sült.

A máz gőz fölött készül. Egy lábosba összekeverjük a hozzávalóit, majd habverővel, 10-15 perc alatt kemény habbá verjük.

Tipp:

A színes cukormáz az előző mézeskalács sütéséből maradt.Most felhasználtuk. Az a fajta máz így készült: 2 tojásfehérje, 40dkg porcukor. Habverővel kb 5 percig verni, míg szép fényes nem lesz. Utána lehet ételfestékkel színezni. Mi zacskóba tettük, kivágtuk a sarkát, és így díszítettünk.