Foszlós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Foszlós kalács

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 0,5 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 0,5 teáskanál só
  • 4,5 dl tej
  • 1 ek kakaópor

A kalács kenéséhez:

  • 1 tojás sárgája (tojásmentes változatnál hagyjuk ki)
  • 1 mokkáskanál cukor
  • lekvár

A kalács locsolásához:

  • 1/2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt kevés tejjel, cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, háromszorosára kelesztjük. 2 részre osztjuk, amelyekből 2 egyforma cipót formálunk. 1 cipót kakaóporral ízesítünk, jól beledolgozunk a tésztába 1 evőkanál kakaóport.

A fehér tésztát kisodorjuk 25*39 cm-es méretű tepsi nagyságúra, lekvárral vékonyan megkenjük, majd rátesszük a kisodort kakaós lapot. Feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Még fél órát kelesztjük.
DSCN1142
DSCN1144
Cukros tojás sárgájával lekenjük és lassú tűznél sütjük. A sütés vége felé, amikor már majdnem kész, akkor a 1/2 dl tejet felmelegítünk, a vaníliás cukrot belekeverjük és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz szép foszlós.