Mézes zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mézes zserbó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 4 evőkanál tejföl
  • 4 -5 evőkanás olvasztott méz
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg margarin, vagy zsír keverve
  • 1 kk szódabikarbóna

Krém:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor a krémhez
  • baracklekvár

Tetejére:

  • tortabevonó vagy csokoládémáz

Elkészítése:

A lisztet a tojásokkal, a tejföllel, a sóval, a porcukorral, az olvasztott langyos mézzel, valamint a margarin-zsír keverékével, a szódabikarbónával összegyúrjuk. Utána deszkán 4 felé osztjuk, cipót formálunk belőle és négy lapot sütünk zsírozott, lisztezett tepsi hátán, aminek mérete kb 30*35 cm. Hamar sül, akkor jó ha világosbarna a színe, nem baj, ha a teteje puha.

A krémhez a tejet feltesszük forrni, a pudingport és a vaníliás cukrot kevés tejjel csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a többi tejhez, sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. Addig a margarint és a porcukrot habosra keverjük és a kihűlt krémmel együtt ismét habosra verjük.

Az alsó lapot megkenjük vastagon a krém felével, majd óvatosan ráhelyezzük a 2. lapot, erre simítjuk a baracklekvárt, kicsit megnyomkodjuk a széleit, utána megint a lap, krém és végül az utolsó lap.

Tetejét csokoládémázzal bevonjuk. Másnap szeleteljük, langyos vízbe mártott késsel.