Diótorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Diótorta

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 10 dkg barna cukor
  • 30 dkg darált dió
  • 4 tojás fehérje
  • 0,5 citrom reszelt héja
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só

A krémhez:

  • 4 tojás sárgája
  • 3 dl tej
  • 4 dkg keményítő
  • 20 dkg puha margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs Bourbon vaníliás cukor

A díszítéshez:

  • 5 dkg barna cukor
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg csokoládé reszelék

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 db 20 cm-es torta formát sütőpappírral bélelünk. Darált diót, a sütőport összekeverjük majd a citrom reszelt héjával ízesítjük – félretesszük.

A tojás fehérjét félkemény habbá verjük a sóval, majd kis adagokban hozzákanalazzuk a cukrot – amitől fényes habot kapunk. Óvatosan hozzáforgatjuk a diós keveréket és két tortaformába elosztva az előmelegített sütőbe toljuk, kb 10-15 percre. A kisült lapokat rácsra téve hűtjük.

A krémhez a tojások sárgáját, tejet és keményítőt egy lábasban simára keverjük és tűzhelyre téve sűrű krémet főzünk. A vajat és a kétféle cukrot laza habosra keverjük és a kihűlt főzött krémmel dúsítva, tovább habosítjuk. Megtöltjük vele a lapokat és kedvünk szerint díszítve behűtjük egy pár órára.

(Nálam a díszítés diós grillázs kissé kiklopfolva :)

Tipp:

Senkit se tévesszen meg a torta alacsonyabb termete! Az első szelet után rájövünk milyen kis kiadós , “csupa diós” finomsággal örvendeztettük meg szeretteinket!