Hozzávalók:
A tésztához:
A mákos töltelékhez:
A túrós töltelékhez:
Az almás töltelékhez:
A lapok szórásához:
Szükség van még egy 25×39 cm-es tepsire vagy 30×30 cm-es gáztepsire
A tepsi kikenéséhez:
Elkészítése:
A tepsit kivajazzuk, a tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a liszttől függően annyi tejföllel (nekem bevált a 2 dl), hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. 4 egyforma cipóra osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra, nagyon vékonyra nyújtjuk.
Az elsőt megszórjuk zsemlemorzsával. A tojást a cukorral krémesre keverjük, majd belekeverjük a mákot és rásimítjuk az első tésztalapra és a lecsepegtetett meggyet rászórjuk. Rátesszük a következő tésztalapot és morzsával megszórjuk.
A túrótöltelék hozzávalóit kikeverjük, a lapra simítjuk és megszórjuk mazsolával. Rátesszük a következő tésztalapot.
Az almát lereszeljük(én a sajt reszelőn végeztem), kissé kinyomkodjuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük, majd a morzsás tésztalapra kanalazzuk és elsimítjuk. Befedjük az utolsó lappal.
Egy nagy villával több helyen átszúrjuk,hogy a sütés közben keletkező gőz távozhasson a sütiből. A sütőt 200 fokra melegítjük, ezen a hőfokon bő 10 percig sütjük, majd 175 fokra csökkentjük és így kb 30 percig sütjük.
Tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
Nagyon finom.
A mákra más bogyós gyümölcsöt is tehetünk a meggy helyett.(szilva,szőlő stb)
Ezt a finom,fantasztikus süteményt a Vidék íze receptes újságból sütöttem.
A novemberi számban jelent meg.
Ez a réteges sütemény a zserbó vagy a flódni szabásmintáját követi.
Jó hír azoknak,akik a diót nem szereti,a mákos tölteléket meggyel turbózva,a túrót mazsolával,majd a fahéjas alma követi.