Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Bolognai hozzávalók:
Elkészítése:
Összevágjuk kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd bele tesszük a paradicsompürét, cukrozzuk, hozzáadjuk a fűszernővényeket és a borsot. Kevés vizet teszünk hozzá, majd a húst is hozzá keverjük.
Ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.
Tészta:
1 dl langyos tejben, némi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Miután kész, hozzáadjuk az 50 dkg átszitált liszthez, belekerül a maradék cukor és az 1 tk. só, a 2 ek. olaj, illetve 2 dl langyos tej, majd az egészet összeállítjuk és jól megdagasztjuk(min. 10 perc ) Ezután a duplájára kelesztjük meleg helyen. Ha ez is megtörtént, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb. 1/2-1 cm vastagságúra.
A tésztát egy nagyobb méretű lisztbe mártott bögrével kiszaggatjuk, és egy kanállal a közepébe adagoljuk a bolognait, melyre aztán a sajtot tesszük. A tészta széleit felhajtjuk a közepe felé, jól összenyomkodjuk és az összeillesztéssel lefelé fordítva tepsibe vagy kerek formába sorakoztatjuk. Amikor mind elkészült, lekenjük 1 tojás felvert sárgájával, megszórhatjuk szezámmal és további reszelt sajttal, majd legalább még 20 percig hagyjuk kelni, mielőtt sütni kezdjük.
Maradt ki egy kevés tésztám, melyet ismét kinyújtottam, csíkokra vágtam és feltekertem, hogy kis rózsákat kapjak. A golyók közé ültettem Őket és szintén lekentem tojássárgájával. Ezután előmelegített sütőben, 170-175 C°-on aranybarnára sütöttem.
Melegen tálaljuk! :)
Maradt egy kevés bolognaink, amihez már nem volt spagetti, ezért töltelékként szerettem volna felhasználni.
Kedvenc kelt tésztámat készítettem hozzá, melyet pizza és egyéb csigák, töltött sós tészták alapjaként is használok.
Jó kis beteljesedése lett a bolognainak, mert nagyon finomra sikerült, csak ajánlani tudom! ;)