Kolozsvári káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kolozsvári káposzta

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús
  • 20 dkg kolbász
  • 1 csésze rizs
  • 4 tojás
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 450 g tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint pirospaprika
  • ízlés szerint ételízesítő

Elkészítése:

A savanyú káposztát átmossuk, majd 1 fej megpárolt vöröshagymára tesszük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a babérlevelet és az apróra vágott, 1 cikk fokhagymát.

A darált húst a szokásos módon, pörköltek készítjük el: 1 fej vöröshagymán fehéredésig pirítjuk, fűszerezzük, belerakjuk az összezúzott fokhagymát, felöntjük vízzel és puhára főzzük.

A tojásokat és a rizst feltesszük főni. Az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, majd a felkarikázott kolbászt is.

Ha minden készen van, rétegezzük: a tepsi aljára kerül a káposzta fele, erre jön a darált hús, rizs, kolbász, felkarikázott tojások és a szalonna. Befedjük a maradék káposztával, meglocsoljuk a szalonna és kolbász zsírjával, majd a tetejére rakjuk a tejfölt. Díszítésként lehet a tetejére szalonnát szórni.

Sütőben, nagy lángon, kb 30 percig sütjük. Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá.