Almás táska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás táska

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 2 dl étolaj
  • fél liter tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dkg élesztő
  • pici só
  • 3 ek cukor

Töltelék:

  • 1 kg alma reszelve
  • ízlés szerint cukor
  • diónyi vaj
  • ízlés szerint fahéj

Elkészítése:

Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót összekeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, majd duplájára kelesztjük.

Ketté vesszük ha megkelt és vékonyan kinyújtjuk. Felszeleteljük kockára és tölteléket rakunk a közepébe. A négyzetek ellentétes sarkait összecsippentjük, batyukat formálva.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket és 20-30 percig kelesztjük. Tojással megkenjük a tetejét és sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Töltelék elkészítése: az almát a vajon a cukorral és a fahéjjal kissé megdinszteljük. Tehetünk bele kevés citromhéjat is. És ezzel töltjük a batyunkat.

Tipp:

Elég nagy adag lesz belőle, én ezért mindig kétféleképpen szoktam elkészíteni. Most fahéjasan készítettem el a másik felét. Ugyanúgy kinyújtottam a lapot, olvasztott vajjal megkentem és cukros fahéjjal vastagon megszórtam. Feltekertem és mint a kakaós csigát szeleteltem, tojással és tejjel megkentem a tetejét és sütöttem.