Karfiol savanyúság

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Karfiol savanyúság

Hozzávalók:

  • 1 nagy karfiol
  • ízlés szerint gyönyghagyma vagy egy fél fejes káposzta
  • 1 tk egész bors
  • 1 tk koriander
  • 1 tk mustármag
  • 1 babérlevél

Lé:

  • 2,5 l víz
  • 2 dl 20%-os ecet (10%-osból 3 dl)
  • 4 púpozott ek cukor
  • 2 ek jódozatlan só
  • 1 púpozott kk szalicil vagy nátrium benzoát
  • 1 púpozott kk borkén

Elkészítése:

A tisztára mosott 5 literes üvegbe beletesszük a rózsáira szedett, megmosott karfiolt a gyöngyhagymával, vagy a cikkekre vágott káposztával együtt. Mellé mehet az egész bors, a koriander, a mustármag és a babérlevél összetörve.

Az üveget teljesen feltöltjük a lével, kistányért teszünk a tetejére, 2 nap után újra feltöltjük, mert valamennyit beszív a léből, majd folpackot teszünk a tetejére és mehet a polcra. Kb 1 hónap után lehet enni.

Tipp:

A képeken egy olyan üveg látható,amit már csemegézünk egy ideje, ezért nincsenek szorosan egymás mellett a karfiolrózsák és a káposzta cikkek.

Ha jódozott sóval készítjük, sárgás-barnás színt kap az egész, ami egyáltalán nem étvágygerjesztő.