Hozzávalók:
Mákos guba:
Vanília sodó:
Elkészítése:
Mákos guba elkészítése:
A tejet megmelegítjük, majd két tojássárgával, 10 dkg cukorral , a mézzel , 1 evőkanál margarinnal és a vaníliás cukorral elkeverjük. A kifliket fél centi vastag karikákra vágjuk. Kivajazunk egy hőálló tálat. A kiflikarikák egyharmadát , sorban egymás mellé helyezzük a tálba. Erre egyenletesen rászórjuk a darált mák egyharmadát, majd a citrom reszelt héját. A korábban elkészített tej egyharmadát egy evőkanál segítségével apránként és egyenletesen a rakott kiflikre locsoljuk.
Ugyanígy még két réteget elkészítünk (kiflikarikák, mák, citromhéj, tej). 10-15 percig fóliával lefedve pihentetjük, hogy a kiflik felszívják a tejet. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-40 percig sütjük. Én az utolsó 20 percben fóliával letakartam,hogy ne égjen meg a teteje.
Vanília sodó elkészítése:
Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Apránként felengedjük a tejjel l, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Figyelni kell arra, hogy hűlés közben is sűrűsödni fog.