Csokival csorgatott diós-rumos kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Csokival csorgatott diós-rumos kocka

Hozzávalók:

Tészta:

  • 5 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 10 evőkanál víz
  • 12 dkg darált dió
  • 16 dkg liszt
  • fél cs sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 üveg fejtett meggy, vagy annak megfelelő mennyiségű friss meggy

Krém:

  • 15 dkg darált dió
  • 12 ek tej
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor

Máz:

  • 15 dkg porcukor
  • 0,5 dl víz
  • 3 ek kakaópor
  • 6 dkg margarin
  • 1 ek olaj

Elkészítése:

Először is egy mélyebb tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd félretesszük.

Ugyanazzal a habverővel a tojás sárgáját a porcukorral fehéredésig habosítjuk, majd tovább verve szakaszosan hozzáöntögetjük a vizet. Ezt követi a darált dió, valamint beleszitálva a sütőporral és szódabikarbónával elkevert liszt.

Végül lazán, széles mozdulatokkal egy evőkanállal, vagy tortalapáttal belevegyítjük a tojásfehérje keményre vert habját, vigyázva, hogy össze ne törjön. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt 22*38 cm-es tepsibe öntve 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

Addig a lecsepegtetett meggyet néhány evőkanál rummal meglocsoljuk és félretesszük.

Közben a krémet is elkészítjük: a darált diót a tejjel felfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A margarint a porcukorral nagyon jól kidolgozzuk és a már kihűlt, főzött dióhoz keverjük.

Ezt lehet robotgéppel is végezni, könnyebb lesz a krém, majd hogy még könnyebb legyen, hozzákeverjük a rummal átitatott fejtett meggyet.

A kisült és kicsit kihűlt tészta tetejét is enyhén meglocsoljuk rummal és erre jöhet a meggyes krém, melynek szépen elsimítjuk a tetejét.

Csokimázat készítünk az alábbiak szerint és vékony csíkokban felvisszük az egész sütemény tetejére. A porcukrot fél a vízzel és a kakaóporral sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve a margarint és az olajat is belekeverjük.