Bukta, házi eperlekvárral

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bukta, házi eperlekvárral

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 4 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • csipet só

Töltéshez:

  • házi eperlekvár

A bukták kenéséhez:

  • olvasztott vaj

Elkészítése:

Az élesztőt 2 langyos tejbe morzsoljuk, 2 kk cukrot teszünk bele és meleg helyen felfuttatjuk.

Az átszitált lisztet tálba tesszük, majd a vajat, a porcukrot, a 2 tojás sárgáját és a megkelt kovászt is. Annyi langyos tejjel dolgozzuk ki, hogy a tészta se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Ha elválik az edény falától,akkor jó a tészta állaga. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk. 8×8 cm-es négyzetekre vágjuk és a közepébe lekvárt teszünk. Feltekerjük, a két végét ujjunkkal benyomkodjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe, szorosan egymás mellé tesszük, olvasztott vajjal kenjük és 180 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.

Porcukorral megszórva kínáljuk.

Ebből a tésztából készíthetünk fonott kalácsot, brióst, mákos vagy diós tekercset is.