Kelt almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Kelt almás pite

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg zsír

Töltelék:

  • 1,5 kg alma
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 4 ek cukor (ízlés szerint)
  • 3 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)
  • 1 citrom
  • 10 dkg mazsola

Elkészítése:

Az élesztőt kevés cukrozott tejjel felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval és szükség szerinti tejjel lágyabb tésztát dagasztunk. Kétszeresére kelesztjük.

Az almát lereszeljük, megcukrozzuk, a citrom levével és lereszelt héjával, fahéjjal ízesítjük. Fél órát állni hagyjuk, majd ha levet engedett, a levét felfogva kinyomkodjuk.

A levéből 6 dl-t (nekem bőven lett, ha mégse, vízzel pótoljuk) kimérünk. Az almát megpároljuk, majd az almalében kikevert pudinggal felfőzzük.

A tésztát két felé vesszük, majd 27*37 cm-es téglalappá nyújtjuk és belesimítjuk a tepsibe. Megszórjuk búzadarával, majd a langyosra hűlt almát rásimítjuk.

A másik lappal befedjük, villával megszurkáljuk és tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

Végezetül fahéjas porcukorral megszórva fogyasztjuk.

Tipp:

Nagyon finom, lágy tésztát kapunk. Eddig bármilyen pitéhez mindig omlós tésztát használtam, de azt hiszem, maradok a kelt tésztánál.

Zsírral készítve szerintem teljesen másabb, mint margarinnal. Bevált recept lesz ez nálunk. Túróval is készítettem már. Mivel mi szeretjük a mazsolát, azt is raktam bele.