Csupa-csupa A-vitaminos, őszi almás-répás csigák várnak arra a konyhapulton, hogy a gyerkőcök jól megegyék őket . Igaz Dorkám egy darabig még eltologatta őket, hátha elindulnak és édesen énekelt is nekik biztatás – képpen :) S mivel nem voltak hajlandók mozdulni, maradt az üres pocakba való landolás egy bögre hideg tej kíséretében…
Hozzávalók 8 db csigához:
A tésztához:
A kenéshez:
Díszítésnek
Töltelék:
Elkészítése:
Langyos cukros-sós tejben felfuttatom az élesztőt, lisztben elkeverem a sütőtök pürét és az olvasztott vajat. Beleütöm a tojást és az élesztős tejjel együtt simára dolgozom, meleg helyen, letakarva, duplájára kelesztem. (kb 20 perc)
Közben elkészítem a tölteléket. Meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát + almákat, citromlével meglocsolom, ezután vajat hevítek lábasban és fedő alatt puhára párolom -mézzel (vagy cukorral, agy édesítővel ),szegfűszeggel és -fahéjjal ízesítem. Amikor megpuhult, leveszem a tűzről, 1 ek búzadarát keverek a masszához, amit hagyok megdagadni a gőzben. (felszívja a gyümölcs nedvességét)Sütőt előmelegítem 180 fokra, tepsit sütőpapírral bélelek.
Kelt tésztát 8 cipóra vágom és egyenként téglalap alakúra nyújtom.
Hosszabbik szélére 2 teáskanálnyi tölteléket kanalazok, majd szorosan feltekerem a tésztát. Mindkét végét boríték szerűen kicsit visszahajtom (ne jöjjön ki a töltelék) ezután csiga alakban 2/3 -ad részig feltekerem, a lelógó 1/3 részbe szúrom a szemeket ( kb 4 cm-es spagetti darabra 1-1 szem mazsolát teszek )Lekenem csigákat tojással vagy tejjel.
10 perc tészta pihentetés, majd az előmelegített sütőben 180 fokon, középső rácson, 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat :)
A sok betű ellenére egyszerű a recept :)))