Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás pite

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 kicsi doboz tejföl
  • 3 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek kristály cukor
  • csipet só
  • 0,5 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor

Töltelék:

  • 1,5 kg reszelt alma
  • ízlés szerint fahéj és cukor vagy édesítőszer

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tejben felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot is hozzáadjuk. Egy jól gyúrható, könnyű tésztát gyúrunk belőle.

Az így kapott tésztát két cipóra osztjuk és egy kb 30×40 cm-es tepsibe nyújtjuk az egyik cipót. Előzőleg a tepsit kivajazzuk és kilisztezzük.

A tepsibe nyújtott tészta tetejét vékonyan megszórunk keményítővel vagy zsemlemorzsával vagy búzadarával, hogy az alma kifolyt levét megkösse. Ezután mehet rá az édes, fahéjas almatöltelék és a második lappá nyújtott tészta.

A tészta tetejét szurkáljuk meg villával és kenjük meg egy felvert tojással. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Tipp:

Én legalább 15 percig csak alsó sütésen sütöttem a sütit,miután már színt kapott a teteje.