Hozzávalók 12 főre
A tésztához:
A tetejére:
Elkészítése:
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, a közepébe egy fészket készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt. Szórjunk rá 1 evőkanál cukrot, öntsük rá a meleg tejet, és egy pici liszttel keverjük el. Ez az élesztős keverék folyékony legyen. Letakarva, langyos helyen hagyjuk felfutni 20 percig.
Adjuk hozza a többi cukrot, a felolvasztott vajat, tojást meg a sót. Alaposan dagasszuk be, kb. 10 perc. Ha szép sima a tészta, akkor jó. Letakarva, langyos helyen, duplájára kelesztjük (0,5-1 óra). Amíg a tészta kel, előkészítjük a szilvát. A szára felől bevágjuk hosszában, de nem vágjuk teljesen ketté, kiemeljük a magját, és ismét bevágjuk. Kicsi koronákat kapunk.
A tésztát egyszer-kétszer átgyúrjuk, kinyújtjuk a tepsi méretére úgy, hogy körben a szélét is elfedje. Kikenjük a tepsit zsírral, és belehelyezzük a tésztát. Ráültetjük a szilvákat jó közel egymáshoz, kicsit nyomjuk bele, viszont hagyjunk valamennyi helyet (kb. 2 cm a két gyümölcs között), hogy azért lehessen majd szeletelni is. Ismét letakarjuk, és hagyjuk pihenni 15 percig.
Forró sütőbe rakva megsütjük.
Amikor megsült, megszórjuk a cukor+fahéj keverékkel. Most mindenkit ki fog verni a víz, aki elkészíti, mert úgy fog kinézni, mintha árvíz lenne a sütemény tetején, és ezért kínlódtam órákon keresztül? Nem lesz semmi baja, nem fog elázni az egész tészta. Olyan krémes lesz, mint a szilvás gombóc belseje, DE CSAK a szilva alatt.
Mint minden kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb. Ezt vegyük figyelembe az elkészítésnél, ha nem nagy étkű a család, akkor felezzük a receptet.