Lassan leérnek a hatalmas és ízletes körtéink, így még amit lehet gyorsan készítek belőlük.
Szerettem volna valami különleges lekvárféleséget, ezért esett a választásom az alábbi receptre.
Nem akartam teljesen szétfőzni a körte darabkákat illetve pürésíteni, így inkább dzsem jellegű lett a végeredmény, valamint nagyon, de nagyon finom is!
Hozzávalók:
Elkészítése:
A körtéket megmossuk, megpucoljuk, magházat eltávolítjuk. Kockákra vágjuk és egy lábasban a cukorral elkeverve főzni kezdjük. Hozzáadjuk a citrom levét is és egészen addig főzzük míg a körte jó puha nem lesz. Ezután beletördeljük a csokoládét és időnként megkevergetjük. Mikor teljesen beleolvadt hozzáadhatjuk a rumaromát.
Fokozott elővigyázatossággal legyünk a lekvárunk felé, mert a csokitól sűrűbb lesz, ezáltal hamarabb odakaphat!
Amikor ez a művelet is megvolt, akkor jöhet a zselésítő. Én biztosra szerettem volna menni, így került bele 1,5 csomaggal. Mikor a zselésítőt is hozzáadtuk, még 2-3 percet főzzük zubogva (nem leégetve), majd elzárjuk.
Még forrón steril üvegek pereméig töltjük és fejre fordítjuk kb 5-10 percre. Ahogy hűl, úgy fog szépen szilárdulni.
A képen látható mennyiség lett, azaz egy normál és két kisebb üvegnyi.
A csokoládés lekvár további fűszerei lehetnek: fahéj, gyömbér, vanília aroma vagy cukor.