Almás torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Almás torta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 5 tojás
  • 1 dl habtejszín (nem Hulala!)
  • 15 dkg cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 25 dkg vaj

Az almás töltelékhez:

  • 70 dkg savanykás alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 kk. fahéj
  • 5 dkg vaj

Egyéb:

  • kevés vaj a formához
  • zsemlemorzsa
  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és lereszeljük. A citrom levével a reszelt almát meglocsoljuk és az 5 dkg olvasztott vajon a cukorral, vaníliás cukorral és a fahéjjal addig pároljuk, míg teljesen puha lesz. Ezután hűlni hagyjuk.

A tojások sárgáját, a puha vajat és cukrot krémesre keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tejszínnel felváltva a krémbe dolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a masszánkba forgatjuk.

Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, zsemlemorzsával kiszórjuk és belesimítjuk a tészta felét. Erre rárakjuk a párolt, reszelt almatölteléket, majd a tészta másik felével befedjük. Kevés szeletelt mandulával megszórjuk a torta tetejét és előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.