Berliner

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Berliner

Hozzávalók:
Linzertészta:

  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kb. 12 ek. sárgabaracklekvár

Töltelék folyékony részéhez:

  • 15 dkg cukor
  • 0.5 liter víz

Töltelék száraz részéhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 30 dkg darált keksz
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • őrölt szegfűszeg
  • 1-2 ek. méz
  • 1 db citrom reszelt héja

Piskóta a tetejére:

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt

Elkészítése:

Először a linzertésztát készítjük el. A vajat a liszttel és a dióval elmorzsoljuk, majd a porcukorral, citromreszelékkel és a tojássárgával tésztát gyúrunk. A tésztát fél órára hűtőbe helyezzük.

A folyadék rész anyagait felforraljuk, a száraz részt kimérjük és összekeverjük. A száraz keveréket leöntjük a forró folyadékkal és összekeverjük.

A linzer tésztát kinyújtjuk egy közepes tepsibe és megszurkáljuk villával. Berakjuk a tésztát sülni (7-10 perc) és közben elkészítjük a piskótát. A tojások szétválasztása után a tojásfehérjét felverjük a cukorral jó kemény habbá. A tojássárgáját elkeverjük és ebbe óvatosan, gyors mozdulatokkal belekeverjük. Jöhet bele a liszt.

Az elősütött linzerlapot kivesszük a sütőből és megkenjük a lekvárral. A lekvár tetejére a diós tölteléket rakjuk és elsimítjuk. A töltelék tetejére kerül a piskóta: zacskó csücskét levágva beletesszük és díszítjük a süteményt átlósan, majd erre keresztben. Visszatesszük a sütőbe még 20-25 percre.