Csokis mézes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Csokis mézes

Hozzávalók:
Kakaós laphoz:

  • 1 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál méz
  • 5 evőkanál tej
  • 2 ek kakaópor
  • 35 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Piskótához:

  • 3 tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

Csokikrém:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl habtejszín
  • ízlés szerint rum

Tetejére:

  • étcsoki
  • kevés étolaj

Elkészítése:

A lap hozzávalói közül a tojást, a vajat, kristálycukrot, mézet és a tejet, egy lábosban 2-3 percig főzzük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a 2 evőkanál kakaót. Ezután a 35 dkg lisztet és az egy csomag sütőport. Tésztává dolgozzuk össze.

Ezután a tésztát két felé vesszük, egyenként közepes tepsi méretére nyújtjuk és 180 fokos sütőben, a tepsi hátulján 10-15 percig sütjük. A másik lappal is így járunk el.

Majd ha ezzel elkészültünk jön a vizes piskóta megsütése.

A tojásokat szétválasztjuk. Sárgáját a cukorral összekeverjük, fehéredésig. Belekeverjük a sütőporral elvegyített lisztet, majd kemény habot verünk a tojásfehérjéből. Óvatosan fellazítjuk egy kis habbal, majd lassan beleforgatjuk az összes habot. Ugyan abban a tepsiben sütjük, mint amin a lapokat sütöttük. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.

A krém elkészítése:

A habtejszínt, az apró darabokra tördelt csokoládét és a cukrot állandóan kevergetve felforraljuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, apránként hozzáadagolva a vajat, gépi habverővel jó habosra keverjük. Várjuk meg még a krém teljesen kihűl és csak utána adjuk hozzá a margarint.

Összeállítás: az egyik mézes lap kerül alulra, melyre rákenjük a krém felét, ráfektetjük a piskótát, megkenjük a krém másik felével és befedjük a maradék mézes lappal.

A sütemény tetejére gőz fölött olvasztott csokoládét csorgatunk, melybe olvasztás közben kevés olajat teszünk.

Egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a mézes lapok megpuhuljanak és szépen szeletelhető legyen a sütemény.