Lekváros papucs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lekváros papucs

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg margarin
  • 30 dkg liszt
  • 4 evőkanál víz
  • 1 evőkanál 10 %-os ecet

Töltelék:

  • szilvalekvár

Díszítéshez:

  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor

Elkészítése:

A tésztához valókat gyorsan kézzel összedolgozzuk, majd hűtőbe tesszük másnapig. (12-20 órára)

Másnap a tésztát ízléstől függően 3 vagy 5 mm vastagra nyújtjuk, majd 2 ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, hosszában és keresztben, így kis nézeteket kapunk. Ezek közepébe kevés lekvárt teszünk (a szatmári szilvalekvárban nincs cukor, így sütés közben nem folyik ki).

A kis négyzetek két csücskét összenyomjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben világosra sütjük.

A sütőből kivétel után melegen meghintjük a vaníliás porcukorral.

Tipp:

Ha baracklekvár teszünk bele, akkor a tésztát pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és félhold alakúra hajtjuk, oldalait lenyomkodjuk, hogy sütés közben ne folyjon ki a lekvár. Világosra sütjük és melegen meghempergetjük a vaníliás porcukorban. Ekkor egy kicsit több porcukor kell! (15 dkg + 3 cs vaníliás cukor)

Vaníliás félhold is lehet a neve.