Töltött rózsák

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Töltött rózsák

Hozzávalók:
Tészta:

  • 3 dl langyos tej
  • 2, 5 dkg élesztő
  • 2 tk cukor
  • 50 dkg átszitált liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2 ek olaj

Krém:

  • 20 dkg juhtúró
  • 1 kis doboz tejföl (jobb minőségű, sűrű állagú)
  • 1 kisebb fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (aki nem kedveli kihagyhatja)
  • 1 vastagabb szelet kígyóuborka
  • bors
  • zöld fűszer ízlés szerint

Elkészítése:

1 dl langyos, cukros tejben elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk.

Ezután a liszthez adjuk, sózzuk, beletesszük a cukrot, olajat és elkezdjük összedolgozni, fokozatosan hozzáadva a 2 dl tejet (ha úgy érezzük nem elég lágy, könnyű a tészta 0,5-1 dl langyos tejet még hozzáadhatunk).

A legalább 10 percig dagasztott tésztát a duplájára kelesztjük, meleg helyen, letakarva.

Ezalatt elkészíthetjük a krémet.
A túrót áttörjük, belekeverjük a tejfölt és belereszeljük a hagymát a fokhagymákat és az uborkát. Fűszerezzük.

A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk. Egy nagyobb, lisztezett pohár segítségével köröket szaggatunk. A köröket bevágjuk 4 felé úgy, hogy ne érjenek össze a vágások, helyet hagyva a tölteléknek.
Felhajtjuk az egyik oldalt, hogy átölelje a krémet, majd a szemközti oldalt szintén, mely már az előző oldalt is átöleli, majd a másik kettőt is felhajtjuk ugyanígy. A hajtások két szélét összecsíphetjük kissé.
678677
A kész rózsákat felvert tojássárgájával megkenjük. Szezámaggal megszórjuk, majd egy rövid ideig, sütőtapírral bélelt tepsin még tovább kelesztjük.

Előmelegített sütőben, 175 -180 C°-on , aranybarnára sütjük.
A család pedig még melegen, frissiben elkapkodja! ;)

Tipp:

Édes, pl túrós töltelékkel is készíthető!