Szőlős-áfonyás rácsos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szőlős-áfonyás rácsos

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 25 dkg puha margarin
  • 1 cs sütőpor
  • 1 kk gyömbérpor
  • 2 nagy citrom reszelt héja és leve
  • 1 csipet só
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 5-10 dkg darált dió
  • 3 fürt vörös szőlő
  • 10-15 dkg áfonya
  • 15 dkg cukor
  • 2 ek zselatinpor

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A szőlőt és az áfonyát megmossuk, apróra vagdaljuk, egy lábasba beletesszük és mint a lekvárt, állandó kevergetés mellett 15 dkg cukorral és a 2 ek zselatinporral felfőzzük, kihűtjük.

A tésztához a puha margarint a liszttel, sütőporral, vaníliás cukorral, gyömbérrel, csipet sóval elmorzsoljuk, majd beletesszük a citromhéjat és levet, a kristálycukrot, valamint a 3 tojás sárgáját. Összegyúrjuk, míg el nem válik a tál falától. Nagyon puha, könnyen kezelhető tésztát kapunk.

A tojásfehérjékből kemény habot verünk 15 dkg porcukorral, csipet sóval.

A tésztából 1/3 részt félrerakunk, majd a megmaradt részt a lisztezett deszkára tesszük, és egy magasabb falú kivajazott, kilisztezett tepsink méretének megfelelő nagyságúra kinyújtjuk, belefektetjük.
Ráhalmozzuk a kihűlt gyümölcszselét, tetejére kanalazzuk a habot, dióval meghintjük, majd a félretett tésztából berácsozzuk a tetejét. Ha maradt még egy kevés a gyümölcszseléből, foltokban a rács tetejére csorgatjuk.

40 perc alatt megsütjük.
Nagyon omlós, ezért kihűtve jobban szeletelhető.