Bécsi kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Bécsi kocka

Hozzávalók:
Felső laphoz:

  • 10 db tojássárgája
  • 30 dkg porcukor
  • 5 ek hideg víz
  • 35 dkg liszt
  • 1/2 cs sütőpor

Középső laphoz:

  • 10 db tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg tortadara

Alsó laphoz (vizes piskóta):

  • 25 dkg porcukor
  • 4 egész tojás
  • 1 db citrom héja és leve
  • 20 dkg liszt
  • 4 ek forró víz
  • 1 cs sütőpor

A krémhez:

  • 7,5 dl tej
  • 10 ek rétesliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 30 dkg Ráma margarin
  • 1 db citrom leve

A tetejére:

  • 15 dkg csokoládé
  • 2 ek étolaj

Továbbá:

  • 31×37 cm-es tepsi
  • szilikonos sütőpapír

Elkészítése:

Az alsó lap:
A tojás sárgákat a porcukorral, a hideg vízzel habosra keverjük és hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
160 fokon, lassú tűznél megsütjük.

A középső lap:
A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a tortadarát is.
180 fokra melegített sütőben megsütjük.

A 3. lap:
A tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a citrom reszelt héját és levét és a 4 ek forró vizet. Jól kidolgozzuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük és a masszába óvatosan belekeverjük.
Egy 31×37 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk és a tésztamasszát beleöntjük és elsimítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

A krém készítése:

A tejet a cukorral, a liszttel csomómentesre keverjük és sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük.
A margarinnal összekeverjük és a citrom levével jól kihabosítjuk, hűtőbe tesszük a tészta betöltéséig.

A 3. lap az alsó lap, ami egy vizes piskóta. Fele krémet rásimítjuk, befedjük a tortadarás lappal, rákenjük a krém másik felét és befedjük a maradék lappal. Az első, fedő lap hullámos, enyhén “göröngyös”.
A csokoládémáz is elhagyható. Úgy is szép, mutatós sütemény.

Csokoládémáz:
A hozzávalóit vízgőz felett összeolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményt.

Tipp:


Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől kaptam,nagyon megtetszett és megsütöttem.
Eredetileg a felső lapot ketté vágjuk és így nem kell hozzá a 3. lap.
Mivel gáztepsi méretre szólt a recept, abban is több méret van, az enyém nagyon nagy méret, így a lapom vékony lett ahhoz, hogy elvágjam, a képen is látható.
Emiatt sütöttem a 3. lapnak egy vizes piskótát.
Ha kisebb méretű tepsiben készül,akkor ketté vágható a tészta.