Hozzávalók:
A kalács lekenéséhez:
A kalács locsolásához:
Elkészítése:
Az élesztőt kevés tejjel, cukorral felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóival jól kidolgozzuk, majd háromszorosára kelesztjük, 6 db-ba vágjuk amikből rudakat formálunk.
2 db rúdba a tejjel összekevert kakaóport elkeverjük és a tésztába dolgozzuk. 2 db fehér, 1 db barna rudat összefonunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a közepét egy sodrófa segítségével benyomjuk és oda tesszük a másik hármas fonatot. Még további fél órát kelesztjük. Tojássárgájával lekenjük. (1 teáskanál cukrot, tejet kevertem bele.)
Lassú tűznél sütjük.A sütés vége felé, amikor már majdnem kész, akkor a 1/2 dl tejet felmelegítjük, a vaníliás cukrot belekeverjük és a kalácsot meglocsoljuk vele. Ettől lesz a kalács szép foszlós. (A tésztában NINCS tojás!)