Jamie Oliver chili con carnéja

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Jamie Oliver chili con carnéja

Hozzávalók:

  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál zeller
  • 2 piros (kápia) paprika
  • olívaolaj
  • 1 púpozott kk chilipor
  • 1 púpozott kk római kömény (mozsárban zúzva)
  • 1 púpozott kk fahéj
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 40 dkg csicseriborsó
  • 40 dkg vesebabkonzerv
  • 80 dkg hámozott paradicsom konzerv
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 csokor koriander
  • 2 ek balzsamecet
  • natúr joghurt
  • guamacole
  • lime

Elkészítése:

A hagymát, fokhagymát, répát és zellert finomra aprítjuk. Paprikát kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk
Fazekat közepes lángra feltesszük, beleöntünk 2 evőkanál olívaolajat, és rádobjuk az összes felaprított zöldséget.
Rászórjuk a chilit, a római köményt, fahéjat, nagy csipet sót, borsot. Időnként kavargatva kb. 7 percig pirítjuk, amíg puha nem lesz, és egy kis színt nem kap.

Ráöntjük az előző este beáztatott csicseriborsót (konzervet is használhatunk, de a sokkal drágább), a leszűrt babot és a paradicsomkonzerveket.

Beledolgozzuk a darált húst, és egy konzervdobozba vizet engedünk, amivel felöntjük a fazék tartalmát. A koriander szárát apróra vágjuk, és beletesszük ezt is a fazékba.

Rálocsoljuk a balzsamecetet, ha szükséges, tovább ízesítjük sóval, borssal. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassan, gyöngyöztetve, félig lefedve kb. 1 órán át főzzük, közben ügyeljünk arra, hogy ne kapjon le.
Tálalhatjuk főtt rizzsel, kenyérrel, esetleg kuszkusszal.

Kis tálkába tegyük az asztalra a chilit, a joghurtot és a guacamolét, pár gerezd lime-ot. A kész chili con carnéra rászórjuk a felaprított koriander levelét.

Tipp:

Egy baráti összejövetelen ettem hasonlót, először én is csodálkoztam, hogy jön össze a fahéj, a csicseriborsó, a guacamole vagy a joghurt a chili con carnéval, de ahogy végig kóstolgattuk a különböző kencékkel, rá kellett jönnöm, valami olyan ízorgia keletkezik, hogy nem is akarom másképp enni ezután. Azóta többször elkészítettem, és mindig nagy sikere van. Sok hozzávaló ne riasszon el senkit, mert nagyon hamar össze lehet dobálni, aztán már csak főzni kell. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, ha el akarják kápráztatni a családjukat vagy a barátaikat.