Karamellás torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Karamellás torta

Hozzávalók:
Sárga piskóta:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • fél cs sütőpor

Kakaós piskóta:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • fél cs sütőpor

Krém:

  • 50 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 6 dl víz
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • sárgabaracklekvár

Bevonáshoz:

  • fehér csokoládé
  • olaj

Díszítéshez:

  • marcipán figurák
  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • pár csepp piros ételfesték
  • babapiskóta

Elkészítése:

A tojásokat a keverőtál üstjébe ütjük, hozzáadjuk a cukort, majd kb 10 perc alatt keményre felverjük. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, majd fakanállal lazán beledolgozzuk a tojáshabba. Egy 22*38 cm-es tepsit kivajazunk és lisztezünk, majd belesimítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor két lapba vágjuk.

A kakaós piskótát is így készítjük el, ugyanabban a tepsiben vagy ugyanakkora méretűben, csak kakaóport is keverünk bele. Ezt is kihűtjük, majd két lapba vágjuk.

A krémhez 50 dkg cukrot karamellizálunk, majd hozzáadunk 2 dl vizet, kicsit forraljuk, majd levesszük a tűzről. Nem szabad teljesen megdermednie, egy nyúlós masszát kell kapnunk.

A tejben felfőzzük a pudingporokat, a margarinnal kikeverjük a porcukort, majd a karamellhez adjuk a pudinggal együtt.

Legalulra kerül az egyik sárga lap, melyre kenünk a karamellás krémből, majd erre jön egy kakaós lap, melyet megkenünk baracklekvárral, majd erre tesszük a másik kakaós lapot, megkenjük a karamellás krémmel és befedjük a sárga lappal.

A torta oldalát egyenesre vágjuk, a maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal, majd bevonjuk a torta tetejét, a felesleget hagyjuk lecsorogni, majd az oldalát kitesszük babapiskótával. A margarint kikeverjük a porcukorral, majd ételfestékkel színezzük. Habzsákba töltjük és ízlés szerint díszítjük a tortát, majd a marcipán díszeket is elrendezzük.