Szilveszteri malac pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Szilveszteri malac pogácsa

Hozzávalók (2 tepsi)

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 25 dkg félzsíros tehéntúró
  • 25 dkg margarin
  • 1-2 teáskanál só
  • 1 db tojás a lekenéshez
  • Néhány szem egész feketebors

Elkészítés

Tészta előkészítése

A burgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és burgonyatörővel áttörjük. Teljesen kihűtjük.

Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a margarint, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Belekeverjük a villával áttört túrót és a kihűlt burgonyát, majd gyorsan egynemű tésztává gyúrjuk. Letakarva, hűvös helyen 1 órát pihentetjük.

Formázás

A tésztát lisztezett deszkára tesszük, és körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. Kétféle méretű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A kisebb méretűből másfélszer annyit készítünk, mint a nagyobból.

A nagyobb köröket sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk. A kisebb körök közül annyi darabba szívószállal két lyukat készítünk, ahány nagy körünk van, ezek lesznek az orrok. A maradék kisebb köröket négyfelé vágjuk, ezek adják a füleket.

Összeállítás és sütés

A tepsiben lévő nagy köröket lekenjük a felvert tojással, majd ráhelyezzük az orrokat és a füleket. Ha minden malac elkészült, újra lekenjük tojással, és a szemek helyére egy-egy szem feketeborsot teszünk.

A malacokat 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt rövid ideig hűlni hagyjuk.

Tipp

Ha a tészta formázás közben túlmelegedne, rövid időre visszatehetjük a hűtőbe. A malacok sajtos vagy köménymagos változatban is jól működnek. Szilveszteri hidegtál részeként és sörkorcsolyaként is jól használhatók.