Tejfölös pogácsa

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tejfölös pogácsa

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50-60 dkg liszt (a liszt minőségétől függően)
  • 20 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 1 dl langyos tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő

A hajtogatáshoz:

  • 5 dkg margarin, olvasztva

A tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • kömény
  • reszelt sajt

Elkészítés

A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá. A tészta legyen puha, de ne ragacsos.

A tésztát enyhén lisztezzük, letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen körülbelül 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott margarinnal. Képzeletben három részre osztjuk, a bal oldalt a közepére hajtjuk, majd a jobb oldalt is ráhajtjuk. Ezután felülről középre hajtjuk, majd alulról is. Megfordítjuk, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.

A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarin nélkül, csak a hajtogatást végezzük el. Mindkét hajtogatás között pihentetjük a tésztát.

A harmadik hajtogatás után a tésztát körülbelül másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. Éles késsel berácsozzuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól kissé távolabb. A tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal és köménnyel.

190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

A tészta könnyű, leveles szerkezetű, nem morzsolódik. Frissen a legjobb, de másnap is puha marad. Ha nem szeretjük a köményt, el is hagyható, vagy helyettesíthető más maggal.