Hozzávalók
A tésztához:
A hajtogatáshoz:
A tetejére:
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet elkeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá. A tészta legyen puha, de ne ragacsos.
A tésztát enyhén lisztezzük, letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen körülbelül 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük az olvasztott margarinnal. Képzeletben három részre osztjuk, a bal oldalt a közepére hajtjuk, majd a jobb oldalt is ráhajtjuk. Ezután felülről középre hajtjuk, majd alulról is. Megfordítjuk, letakarjuk, és 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarin nélkül, csak a hajtogatást végezzük el. Mindkét hajtogatás között pihentetjük a tésztát.
A harmadik hajtogatás után a tésztát körülbelül másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. Éles késsel berácsozzuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól kissé távolabb. A tetejüket felvert tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal és köménnyel.
190 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A tészta könnyű, leveles szerkezetű, nem morzsolódik. Frissen a legjobb, de másnap is puha marad. Ha nem szeretjük a köményt, el is hagyható, vagy helyettesíthető más maggal.